Friskis & Svettis

Sinds 3 weken ga ik naar de sportschool hier in Hällefors. Sportschool is wel een beetje een groot woord, het is de sportzaal van een school. Er zijn geen apparaten, gewichten etc. maar het is wel een fikse training.

Friskis & Svettis is een organisatie in Zweden die bestaat uit 156 non-profit sport verenigingen. Elke vereniging is verantwoordelijk voor zijn eigen financiën. De inkomsten komen uit contributies en evt. andere activiteiten zoals bv locale activiteiten. Alle binnen gekomen gelden komen tengoede aan de organisatie. De non-profit instelling is de primaire succes factor. Op dit moment zijn er ong. 480.000 leden.

We gaan met een clubje van 5 bekenden ( Maaike, Tina, Els, Anita en ik ) dus dat is op zich al gezellig. Het totale aantal sporters verschilt nogal, op dinsdag- en zondag avond is het druk ( een man of 40 ) en op de donderdag zijn er ongeveer 25 deelnemers.

We doen een combinatie van aerobics en div. krachtoefeningen . De les duurt een uur : 5-10 min. warming-up, 45 min. oefeningen en een minuut of 5 cooling down. Het tempo ligt erg hoog, je hebt niet eens tijd om water te drinken. ( als je wilt kan dat natuurlijk wel, maar de les gaat door )

Ik dacht nog dat het goed zou zijn voor m’n “integratie”, maar iedereen komt net voor aanvang binnen, er is geen pauze en iedereen gaat na de les meteen weer naar huis. Niks geen koffie of thee.

De eerste keren was het natuurlijk even wennen. De meesten kennen het programma en gaan zodra ze een nieuw muziekje horen meteen over op een andere oefening. Wij staan dan nog even in een afwachtende houding : wat gaan we nu doen. De eerste 2 lessen waren wel erg grappig, iedere keer als Maaike en ik in de gaten hadden hoe de oefeningen en pasjes precies gingen, kregen we weer een nieuw muziekje en nieuwe oefeningen en dan kregen we de slappe lach.

We gaan zeker 2 keer : dinsdag & donderdag avond. Als het even kan gaan we ook op zondagavond ( je kunt 6 avonden gaan). De dinsdagen zijn iets makkelijker en de donderdag- en zondag-avond zijn zwaar. We hebben een abonnement t/m 15 dec., daarna stoppen de lessen want dan begint de kerstvakantie van de scholen hier en is het gebouw dus dicht. Vanaf de 2e week van januari beginnen de lessen weer en dan nemen we nog 1 x een abonnement voor 3 maanden. De zomermaanden gaan we niet want dan is het ‘s avonds alweer licht en kun je buiten weer van alles doen.

De kosten zijn Sek 350,- per 3 maanden ( ong. € 34,- ). In vergelijking met Nederland is dat dus erg goedkoop. In Grythyttan is er een “echte” sportschool. Hier hebben ze meerdere apparaten en je kunt er op flexibele tijden trainen. Eigenlijk zou ik daar wel naartoe willen maar het is 24 km. rijden ( heen & terug ) en gezien de aankomende winter met de soms lastig begaanbare wegen blijven we deze maanden nog maar in Hällefors.

Oja, Friskis & Svettis is vrij vertaald zoiets als gezond & zweten.

Ev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *