Pasen

Pasen.

pasen  02Op skärtorsdagen (Witte Donderdag) gaan påskkärringar langs de deuren. Dit zijn als heks verklede kinderen, ze wensen “ Glad påsk ” (Vrolijk Pasen) met tekeningen of kaarten en krijgen op de meeste adressen snoep in hun mandjes. Vroeger dacht men dat op skärtorsdagen alle heksen op hun bezemstelen naar Blåkulla vlogen. Ook in Zweden worden met Pasen eieren versierd. Verder versiert men vaak het huis met twijgen en gekleurde veren. Wij hebben de seringstruiken versierd met rood, wit, blauw en oranje veren. Erg leuk. Goede Vrijdag ( långfredagen ) en de beide Paasdagen zijn officiële feestdagen.

Paul’s moeder en zus waren hier voor een paar dagen. We hebben veel ondernomen. Helaas was ik toen erg verkouden en ben niet steeds mee geweest.

De sneeuw is bijna verdwenen dus we konden ook weer beginnen met de tuin te fatsoeneren.

1e paasdag waren we uitgenodigd door Nederlandse vrienden voor een brunch op Storsand. Dit is een groot strand hier ongeveer 20 min. vandaan. Iedereen moest eten en drinken meenemen, er is daar een grote vuurplaats, en dan gezellig van elkaars eten proeven en kletsen. We waren er met 16 volwassen en 12 kinderen. Het meer was nog helemaal bevroren maar het eerste stukje was al water en een aantal kinderen hebben daar al in gespeeld. Gelukkig scheen er een zonnetje waardoor we een heerlijk relaxte middag hebben gehad.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *