Wat een luxe is Bergvärme.

De verwarming 2/2.

Het was even geduld hebben, maar toen kwam toch het boorbedrijf (1 persoon). Hij moest een gat boren van 210 meter waar straks de 2 leidingen in komen. Het boren is wel spannend want je weet niet hoe de grondlagen zijn. Is er veel steen, dan kunnen ze goed boren en blijft de schacht stabiel, is er veel zand dan heb je zwaardere buizen nodig, welke in de grond blijven ivm “instortingsgevaar”. Bij ons ging alles goed en we hadden maar 9 meter zware buizen nodig. De zware buizen zitten niet in de offerte, dus als je pech hebt en je hebt 20 meter van die buizen nodig, wordt het hele plaatje meteen veel duurder. Wel veel water, steengruis en andere rommel in de tuin.

2 dagen later kwam het bedrijf van de leidingen. De leidingen moesten 210 meter de grond in, dus dat duurde wel even. Heel leuk om te zien hoe ze dat doen. Na het plaatsen van de leidingen in de geboorde schacht moest hij een paadje graven voor de leidingen en gaten boren van buiten naar de kelder. Best nog wel een hele klus, want de tuin moet een stuk open en de grond bestaat vrnl. uit keien. Verder is de muur van ons huis 60 cm dik en daar moeten dus 2 gaten doorheen geboord worden. Hij heeft erg doorgewerkt en op een paar achtergelaten keien na was deze stap dus ook al weer klaar. Ondertussen hadden we al wel nachtvorst en was het huis klammig, dus we zaten met smart te wachten op de persoon die de leidingen in de kelder kwam aansluiten en afvullen. Dit duurde nog een paar dagen maar toen heeft hij alles in 1 dag afgemaakt.

Vrijdag 21 oktober is om 19.00 de kachel opgestart. De kachel werkt prima en we zijn er nog elke dag blij mee. Heerlijk dat het overal in huis warm is, behalve dan de slaap- en de logeer-kamer waar de temperatuur lager staat. We hebben op de kachel ook een sms module, we kunnen op afstand dus zien hoe warm/koud het is en hem met de sms ook bedienen. Als we naar Ned. gaan en de kachel lager instellen, kunnen we hem via een sms weer warmer zetten als we van de boot afkomen, waardoor het huis weer heerlijk warm is als we thuiskomen. Luxe.

Grappig is toch nog steeds dat ik niet kan wennen, ook al zit het wel in m’n achterhoofd, aan het feit dat mensen bellen en zeggen dat ze morgen komen en dan toch niet verschijnen 🙁 maar dat blijkt in Zweden toch wel regelmatig voor te komen.

De oude pelletkachel zou nog worden “afgevoerd”. Dan konden we de kelder lekker schoonmaken en de wasmachine en droger zouden dan ook naar de kelder gaan. Nooit meer iemand gezien totdat gisteravond iemand belde dat hij vandaag de kachel kwam halen. Hij kwam niet zoals afgesproken om 10.00 maar we waren blij dat hij toch om 11.30 kwam. Hij is nu de hele kachel aan het stuk”slijpen” en dat duurt nog steeds. Het hele huis stinkt maar vanmiddag zullen we weer blij zijn. Ach soms moet je geduld hebben 🙂

Bij deze de foto’s van het hele proces.

 

 

1 thought on “Wat een luxe is Bergvärme.”

  1. Pffff, het maar goed dat jullie zo’n grote kelder hebben, voor de apparatuur.
    Die neemt toch veel ruimte in beslag.
    Ik zie dat nog niet in ons bijkeukentje staan.;-((((
    Wel heerlijk, dat jullie nu van die oude kachel af zijn en het hele huis, heerlijk warm is.
    Genieten !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *