De verwarming.

De afgelopen zomer stond in het teken van een nieuwe kachel.

We hadden een oude omgebouwde oliekachel die op pellets “liep”. We waren hier niet erg tevreden over. De kachel stopte er regelmatig mee, het schoonmaken was een lastige,vieze & wekelijkse klus en het huis bleef eigenlijk altijd stoffig van de pellets. Vorig jaar wilden we eigenlijk al een nieuwe, maar de aanschaf kosten waren wel erg hoog en ondanks alle gedoe deed hij het meestal wel dus hebben we besloten om te wachten.

Afgelopen mei heeft hij zelf “de geest gegeven”. Gelukkig was het een warme zomer dus hadden we even rustig de tijd om te kijken wat voor nieuwe kachel we wilden. Er waren 2 opties: een nieuwe pelletkachel of bergvärme. Een nieuwe pelletkachel is goedkoper in aanschaf maar je blijft wel zitten met het kopen en sjouwen van pellets en het schoonmaken van de kachel. Bergvärme is duurder in aanschaf maar je hebt er helemaal geen omkijken meer naar. We hebben via de mail bij 15 bedrijven een offerte aangevraagd. Na 1 maand hadden we slechts 1 reactie en dat bedrijf mailde terug dat ze voorlopig geen tijd hadden. Nog maar een keer iedereen gemaild en…………… geen enkele reactie :-(. Half augustus is Paul maar gaan bellen en dat resulteerde in 3 bezoeken.

Eind aug. zouden wij weer naar Ned. gaan en gelukkig hadden we net daarvoor 3 offertes binnen zodat we die onderweg rustig konden bekijken.

We hadden n.a.v. de gesprekjes al besloten dat we toch wel erg graag bergvärme wilden. Tijdens ons verblijf in Ned. belde 1 installateur om te vragen of we al iets besloten hadden. Hij wilde ons dan vast inplannen. We hebben ja gezegd en waren helemaal blij dat de knoop doorgehakt was.

De planning was : de laatste week van september boren in de tuin en dan 3 oktober beginnen met de installatie in de kelder.

Vanaf maandag 26 sept. zijn we iedere dag om 06.15 opgestaan want ze konden om 07.00 “op de stoep staan”. Tot nu toe heb ik ze nog niet gezien :-(. De installatie in de kelder is wel netjes vorige week geplaatst.  De boiler werkt nu op electra en sinds vorige week donderdag hebben we dus weer “gewoon” warm water. Wat een luxe na 5 maanden, de waterkoker en de douche in de camper hebben we nu niet meer nodig.

Vorige week kregen we te horen dat er een machine stuk was bij het boor bedrijf en dat ze daardoor 2 weken achter liepen. De nieuwe planning zou woensdag 12 (vandaag dus) of donderdag 13 oktober zijn, maar……… tot nu toe niemand gezien. Eigenlijk wel vervelend dat niemand even laat weten of de planning misschien weer anders is geworden. . Het is nu toch wel fris in huis ook al stoken we de hele dag de houtkachel en hebben we beneden nog een elctr. radiator aanstaan. Ze mogen wat mij betreft nu eindelijk wel eens komen…………………….

 

wordt vervolgd,

ev.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *